tanácsadás szülőknek

Várandós kismamákban és fiatal szülőkben egyaránt gyakran felvetődik a kérdés: Hogy is működik majd? A biztos pont mi vagyunk, mi ismerjük a választ kérdéseitekre.

Írjatok bátran: szulosegitoszolgalat@topferbabavilag.hu

Táplálkozási terv

A Töpfer táplálkozási terve nemcsak a legújabb tudományos eredményeket foglalja magába, hanem a képzett alkalmazottainak tapasztalatait is, akik maguk is szülők. Itt olvashatod el, hogy milyen életszakaszban milyen táplálkozás a legjobb a baba számára.

Táplálkozási terv

GYIK

Attól függetlenül, hogy még várod a gyermeket, vagy már túl vagy a szülésen, sok kérdés merül fel a terhességgel, a szoptatással, illetve a baba gondozásával és étrendjével kapcsolatban. Összeállítottunk egy sor gyakran ismételt kérdést és a rájuk adott válaszokat, és téma szerint csoportosítottuk őket. Lehetséges, hogy itt azonnal megtalálod az általad keresett információkat. Tanácsra vagy további információra van szükséged? Szülősegítő szolgálatunk készséggel segít a következő telefonszámon: +36302639703; vagy e-mailben: szulosegitoszolgalat@topferbabavilag.hu

Mennyit és mit igyak a szoptatási időszakában?

Rendszeresen igyál sok folyadékot! A szoptatás időszakában javasolt legalább két-három liter folyadékot meginni naponta. Különösen jó a víz, a teák (esetleg szoptatáshoz való tea), az egészséges gyümölcslevek. Mindig legyen kéznél egy pohárral a kedvenc italodból, ha éppen szoptatsz.

Hogyan tudok legjobban szoptatni?

Néha kell egy kis idő, mire az anya és a baba képes lesz jól együttműködni szoptató csapatként, de mindenképp érdemes megfogadni szoptatási tippjeinket:

  • Ha a baba megfelelően veszi a melledet a szájába, akkor a szoptatás általában nem okoz problémát, és nem tesz kárt a mellekben. Ez lehetővé teszi, hogy a baba a lehető legtöbb tejet kiszívja a melledből, ami fontos a tejtermelés fenntartásához.
  • Lehetőleg olyan testhelyzetet vegyél fel, hogy a baba a teljes testével feléd forduljon („hasat a hashoz”), és a mellbimbód közvetlenül a szája előtt legyen. Nem jó, ha a babának el kell fordítania a fejét ahhoz, hogy elérje a mellet. Így nehezebb megtalálnia a mellbimbót, és utána az ivás is nehezebb.
  • Nagyon közel: Tartsd a babát a testedhez közel, és próbálj lazítani. Inkább húzd közel magadhoz a babát, mint hogy te hajolj oda, hogy elérd. Így laza tudsz maradni.

Folytathatom-e a szoptatást, ha megjelentek az első fogak?

Mindenképpen, mert a fogak nem akadályozzák a szoptatást. Az első fogak nem gátolják meg, hogy a baba szopjon, és így továbbra is hozzájut az értékes anyatejhez. Ha a baba netán megharapna, adj neki egyértelmű jelet, hogy ez fáj.

A baba már nem lakik jól a kezdeti tápszerrel. Mit tegyek?

Ha úgy érzed, hogy a baba már nem lakik jól a kezdeti tápszerrel, érdemes lehet átállni egy 1-es sorozatbeli tápszerre.

A Töpfer Lactana 1 tápszerek speciális, laktató kezdeti tejtápszerek, amelyek újszülött babák igényeihez vannak igazítva. Ezenkívül más könnyen emészthető szénhidrátokat és növényi olajokat is tartalmaznak. A Töpfer Lactana 1 tápszereket emiatt akkor ajánljuk, ha például nagyon kevés az üvegből fogyasztott étkezések közötti ivási idő.

Ha a baba gyakran szokott büfizni ...

Ez még nem ok az aggodalomra. Sok baba szokott büfizni. Ha a baba kis mennyiséget büfizik, az normális. Viszont sok baba hajlamos rendszeresen nagyobb mennyiséget felböfögni. Ez főleg azért van, mert a baba gyomor-bél traktusa még fejlődésben van. Az olyan babáknak, akik hajlamosak büfizni, általában túl gyenge a gyomor és a nyelőcső közötti izma. Még meg kell tanulniuk nyelni is. Annak egy része, amit megisznak, visszafolyik a nyelőcsőbe, és a baba felöklendezi.

Mit tegyek?

  • Ha a baba hajlamos büfizni, adj neki kisebb étkezéseket, a nap során elosztva, hogy ne legyen túlságosan tele a gyomra.
  • Üvegből szoptatásnál győződj meg róla, hogy az üveg cumiján lévő lyuk megfeleljen a baba életkorának és az étel állagának.
  • Szánj időt a tejjel való etetésekre. Büfiztesd gyakran a babát. Ilyen módon a baba gyomra megkönnyebbül, és a baba meg tud szabadulni a lenyelt levegőtől.
  • Tartass szünetet a gyermekkel az étkezés után. Ez segít az ételt a gyomorban tartania.
  • Üvegből szoptatás esetén gyakran segít a tejtápszer sűrűbbre készítése.

Töpfer bio rizsnyák – a természetes térfogatnövelő

Évtizedek során kipróbált és tesztelt módszer, hogy a tápszer besűrítésére Töpfer bio rizsnyákot is teszünk az üvegbe. Gyermekorvosok által is javasolt. A rizsnyák hozzáadásával a tápszer állaga sűrűbbé válik. Emiatt a gyermek nem tudja olyan gyorsan meginni az üveg tartalmát. Így csökken az étel visszafolyása és ezáltal a büfizés. A Töpfer bio rizsnyák tisztán növényi alapú, gluténmentes és könnyen emészthető.

Előny a számodra: hogy te döntheted el, hogy mennyi Töpfer bio rizsnyákot akarsz adni a babának az igényeitől függően. Így kell csinálni: Készíts el egy üveg Töpfer bio kezdeti tápszert a szokásos módon. Tegyél bele egy teáskanál Töpfer bio rizsnyákot. Hagyd, hogy a gyermek emésztése lassan hozzászokjon az új adalékhoz. Szükség esetén 5 teáskanálig növelheted a Töpfer bio rizsnyák mennyiségét. Győződj meg róla, hogy a baba emésztése normális-e.
Használat előtt kérdezd meg az orvosodat.

Mikor adhatok a babának táplálékkiegészítőt?

A táplálékkiegészítőt a 4. és 6. hónap között javasolt elkezdeni. Ebben az életkorban a legtöbb csecsemő már képes pépes állagú ételt lenyelni. Ahogy a gyermek idősebbé válik, és fejlődik, a tápanyagigénye is növekszik, ekkor itt az idő, hogy kipróbálj egy kanálnyi mennyiséget. Minden baba egyedi eset, és kezdettől fogva egyediség jellemzi. Az ételek területén is minden baba egyénileg fejlődik, és megvan, hogy mit szeret, milyen ütemben, és mik az egyedi igényei. A táplálékkiegészítők elkezdése mindig az adott gyermektől függ.

Hogyan készítsem el a tejet?

Készítsd elő a megfelelő üvegeket – ki kell főzni vagy sterilizálni kell őket. Utána forrald fel a szükséges mennyiségű ivóvizet, és hagyd lehűlni 55 fokra. Egy ivási adaghoz először félig töltsd meg az üveget vízzel, és add hozzá a tejport. Csak egy csapott mérőkanálnyit kell használni (kanál a csomagban mellékelve). Legjobb egy késsel lesimítani róla a felesleges tejport. Csavard szorosra az üveget, és rázd fel alaposan, hogy a por teljesen feloldódjon. Létrejön egy kis habréteg, amely rövid idő múltán magától eltűnik. Add hozzá a maradék vizet, és még egyszer alaposan rázd fel az üveget. Hagyd a tejet szobahőmérsékletre hűlni. A hőmérséklet ellenőrzéséhez csöppents néhány csepp tejet a csuklód belsejére. Ha ivás után marad még tej, azt ki kell dobni, és nem szabad a következő étkezéshez újramelegíteni. Ne felejtsd el szorosan lezárni a tejporos zacskót. Minden csomag hátulján pontos elkészítési útmutató található, és minden életkorhoz meg van adva a megfelelő mennyiség.

zubereitung-milch

Hogyan készítsem el a baba-gabonapelyhet?

A Töpfer baba-gabonapehely elkészítése nagyon egyszerű, és minden csomagon lépésről lépésre megtalálható a leírása. Amikor tej alapú gabonát vagy zabkását készítesz, csak frissen fel kell forralni a csomagon megjelölt mennyiségű tejet vagy vizet, majd ki kell önteni egy tálba. Utána add hozzá a megadott mennyiségű gabonapelyhet, és keverd össze. Egy percig hagyd dagadni a keveréket, és kész is van a finom gabonapehely.

zubereitung-brei

Mikor kezdjem el a baba fogainak ápolását?

Mivel az anyatej és a csecsemőtápszer szénhidrátokat tartalmaz, a fogápolást az első fogak megjelenése után fontos elkezdeni. Ha az első fogak kibújásának jelét látod, gyengéden megmasszírozhatod azt a helyet az ujjaddal. Később, amikor a fog első fehér csúcsa megjelenik, hasznos lehet egy vattás pálcika. Ha már látod az egész kicsi fogat, egy kis Töpfer foggélt rányomhatsz egy speciális babafogkefére. Az sem baj, ha közben a baba véletlenül éppen nyel egyet, mert gondoskodtunk róla, hogy a foggél ne tartalmazzon semmit, ami árthat a babának.