tanácsadás szülőknek

Várandós kismamákban és fiatal szülőkben egyaránt gyakran felvetődik a kérdés: Hogy is működik majd? A biztos pont mi vagyunk, mi ismerjük a választ kérdéseitekre.

Írjatok bátran: szulosegitoszolgalat@topferbabavilag.hu

Táplálkozási terv

A Töpfer táplálkozási terve nemcsak a legújabb tudományos eredményeket foglalja magába, hanem a képzett alkalmazottainak tapasztalatait is, akik maguk is szülők. Itt olvashatod el, hogy milyen életszakaszban milyen táplálkozás a legjobb a baba számára.

Táplálkozási terv

A terhesség alatt sok minden változatlan marad, de vannak olyan dolgok, amelyek ténylegesen megváltoznak.

Legfőképpen az első gyermek érkezése előtt vannak gondban a várandós szülők a napi rutin kialakítását illetően. Hogyan utazzak? Milyen sportot végezhetek továbbra is? Kötelezőek a szülés előtti tanfolyamok? Miért kell rendszeresen kontrollra járnom? Először is: semmi sem sikerülhet rosszul, ha megfelelő információkkal rendelkezel róla. Itt csak néhány ötletet adunk neked, de orvosodtól vagy a szülésznődtől sokkal részletesebb válaszokat kaphatsz.

Töpfer Babynahrung

A világ már nem is elég?

A várandós pár utolsó közös útjaként vagy a nagyobb testvérek felkészítéseként az utazásban nagyon sok pozitív tényező rejlik. Természetesen néhány szabályt be kell tartanod.  Például olyan országokba nem ajánlott utazni, amelyeknél intenzív klímaváltozással kell számolnunk, vagy a trópusi régiókba.  Ehelyett a pihenést mérsékelt éghajlatú helyen töltsétek, amelyet kényelmesen meg lehet közelíteni repülővel, vonattal vagy autóval. Utazás szempontjából az optimális trimeszter a második, hiszen a testbéli elváltozások nagy része ekkorra már lezajlott, a pocak viszont még nem domborodik annyira. Egy dolgot mindig szem előtt kell tartani: elindulás előtt mindenképp beszélj a háziorvossal vagy a szülésznővel.

Maradj aktív

Az úszás optimális testmozgás a terhesség alatt, még hatalmas pocakkal is. A víz felhajtóereje enyhíti a szokatlan súlyt és pihentetni tudod a hátadat és a lábaidat. Számos uszoda nyújt tanfolyamokat várandós kismamák számára. Akik szeretnének inkább a szárazföldön maradni, hegyet mászhatnak vagy sétálhatnak. A friss levegő élénkíti a vérkeringést, a mozgás pedig erősíti a lábizmokat. Vagy kipróbálhatsz valami újat is. Például jóga várandós kismamák számára? Függetlenül attól, milyen sport mellett döntesz, az alábbiakat szem előtt kell tartanod: Soha ne ess túlzásba, vigyázz a rázkódásokkal, ne végezz nyújtózó mozgást, mint például röplabdázás közben, és kerüld a túlzott izommegfeszítést. Ha kétségeid támadnak a kedvenc sportoddal kapcsolatban, kérj tanácsot a kezelőorvosodtól vagy a szülésznődtől.

Senki nem születik mesternek

Más várandós szülőkkel találkozni, mindent megtudni a közelgő szüléssel kapcsolatban, és begyakorolni néhány praktikus fogást a jövőre vonatkozóan: erről szólnak a születés előtti szülői felkészítő kurzusok. Ez minden bizonnyal jó lehetőség arra, hogy találkozz a szülésznővel, aki az elkövetkezendő pár héten keresztül a segítségedre lesz.

A bizalom jó, a vizsgálat még jobb

Az, hogy szülészorvoshoz vagy szülésznőhöz jársz az orvosi vizsgálatokra, teljesen rajtad áll. A terhesség elején 4 hetente kell vizsgálatokra járnod, később már kéthetente. És ha a baba egyáltalán nem akar megérkezni, a kontrollvizsgálatokat még gyakrabban kell elvégezni. Meg kell mérni a súlyodat, a vérnyomásodat, megvizsgálni a vizeletedet, a vérképedet. Ezenkívül a méhet is meg kell vizsgálni akár tapintásos, ultrahangos vizsgálattal, vagy a szülésznő által alkalmazott fültölcséres eljárással. Ezek az alkalmak az orvosnál vagy a szülésznőnél alkalmat adnak arra, hogy kérdéseket tegyetek fel. Egy tipp: Még otthon írj össze mindent, amit meg szeretnél tudni, nehogy elfelejtsd.

Minden relatív

Az, hogy a terhesség ideje alatt súlyt szedsz fel, teljesen normális. Az is normális, hogy a felszedett kilók minden nő esetében más és más. A lényeg az, hogy jól érezd magad. Az orvosnál vagy a szülésznőnél tett látogatások pedig arra szolgálnak, hogy mindez biztonságban történjen.