tanácsadás szülőknek

Várandós kismamákban és fiatal szülőkben egyaránt gyakran felvetődik a kérdés: Hogy is működik majd? A biztos pont mi vagyunk, mi ismerjük a választ kérdéseitekre.

Írjatok bátran: szulosegitoszolgalat@topferbabavilag.hu

Táplálkozási terv

A Töpfer táplálkozási terve nemcsak a legújabb tudományos eredményeket foglalja magába, hanem a képzett alkalmazottainak tapasztalatait is, akik maguk is szülők. Itt olvashatod el, hogy milyen életszakaszban milyen táplálkozás a legjobb a baba számára.

Táplálkozási terv

Nézd csak ki növekszik itt ...

Töpfer Babynahrung

Az első 8 hét

Megtermékenyülés után egy héttel az embrió hozzátapad a méhfalhoz. Az embrió kötődik az anya vérkeringéséhez és el tud kezdeni növekedni. A negyedik hét végére kialakulnak a véredények, a csontvelő előzetes formája és az agyszövet. Az ötödik héten a szív elkezd lüktetni és elkezd oxigént szállítani az agyhoz, amely szintén elkezd növekedni.  A szív percenként akár 120-at is ver. Összehasonlításképpen: Az anya szíve átlag 60–80-at ver percenként. A kis test elkezd alakot ölteni. Először kialakulnak a karok és a kezek, majd a lábak és a lábfejek. Az arcon megjelennek a szemek, az orr, a fülek és az ajkak.

9 –12. hét

Mostanra dől el, hogy fiú lesz vagy lány. Genetikai értelemben ez a dolog már régen eldőlt, de a természet mindkét nem számára rendelkezésre bocsátja a géneket és a kérdést a hormonok fogják eldönteni. Ebben a fázisban már minden szerv kialakult, a kezek és a lábfejek reagálnak az érintésre, az embrió össze tudja vonni a szemöldökét és el tudja fordítani a fejét. A 12. hétre az embrió a fejétől a faráig már 9 cm-esre nőtt (ezt nevezik CRL-mérésnek), és körülbelül 50 grammot nyom. A kezei és a könyöke egymástól függetlenül mozognak, az ujjak meg tudják ragadni a köldökzsinórt, a lábak rúgni tudnak, és az embrió meg be tudja hajlítani a térdét a forduláshoz.

13 –16. hét

A 13. és a 16. hét között az embrióból magzat lesz. A test tervszerűen növekszik, és a központi idegrendszer kezdi el irányítani a mozdulatokat és az olyan reflexeket, mint a nyújtózkodás, a markolás vagy a szopizás. A szív percenként akár 160-at is ver. A magzat veséi a 14-15. héttől kezdve fokozatosan átveszik a magzatvíz termelésének a szerepét. A magzat pici kortyokat fogyaszt a magzatvízből, majd baktériummentesen kiválasztja azt. A 16. hétre a magzati ülőmagasság (CRL) 14 cm és mintegy 180 grammot nyom.

17 – 20. hét

A 17–20. hétre a magzat nagyjából 19 cm hosszú (CRL mérete) és kb. 450 grammot nyom. Kialakulnak az érzékelések.  A fájdalmat, a nyomást, a hideget és a hangokat mind érzékelni tudja, amelyek további fejlődését is befolyásolják.

21 – 24. hét

A 21. és 24. hét környékére a test szinte teljes egészében kialakult, és az anyuka tisztán érzi az alábbiakat: A magzat gyakorolja a mozdulatait és fejleszti az izmait. A faggyúmirigyek magzatmázat termelnek, amely megvédi a bőrt a magzatvíztől. Elkezdenek működni az első ízlelőbimbók – a magzat meg tudja állapítani az édes és a keserű közötti különbséget. Ugyanakkor a tüdő is elkezd működni, hogy körülbelül a 24. hétre a magzat már készen álljon arra, hogy levegőt tudjon belélegezni. A haj elkezd nőni, a szemek kinyílnak. A magzati ülőmagasság kb. 23 cm a 24. hétre, súlya mintegy 650 gramm.

25 – 28. hét

A 25 – 28. hétre kialakulnak az utolsó részletek is. Szempillák és szemöldökök nőnek, ásítás, az ujj szopizása mind része a készségeknek. A 28. hétre a magzat kb. 27 cm hosszú (CRL) és mintegy 1 350 gramm. A gyomor belső ürege sokkal határozottabb, és a magzat elkezd zsírszövetet kialakítani. A kapcsolat a szülőkkel egyre fontosabbá válik. A magzat felismer hangokat és az enyhe simogatást az anya hasán.

29 – 32. hét

A 29 – 32. héttől kezdve a test további zsírtartalékokat képez, hogy a baba jól felkészülten tudja elkezdeni az életet.  A 32. hétre a magzat ülőmagassága 30 cm és kb. 2 200 grammot nyom.

33 – 36. hét

A 33 – 36. héten a magzat kialakítja a saját alvási–ébrenléti ritmusát. Mivel egyre kevesebb hely áll a rendelkezésére, időről időre nekiütközik a hasfalnak, amelyet az anya tisztán kivehetően érez. A kis testecske továbbra is építi fel a zsírszöveteit, de egyre kevesebb magzatmázat termel. A magzati ülőmagasság közel 34 cm a 36. hétre, súlya pedig mintegy 2 800 gramm.

A 37. héttől

A megszületésig a baba kb. 500 gramm súlyt vesz még fel, a testen lévő lágy védőréteg szinte eltűnik, a maradék magzatmázat pedig a bőr beszívja, amely így táplálja. Itt az ideje, hogy a magzat megfelelő testhelyzetbe kerüljön a születéshez: Normál esetben a magzat a fejét a medencenyílás irányába fordítja. Lábait a rekeszizomnak támasztja. A méh összehúzódásai átsegítik a babát a szülőcsatorna szűk kivezető nyílásán, amíg el nem éri a külvilágot és fel nem kiált: „Helló világ, íme, itt vagyok!”