tanácsadás szülőknek

Várandós kismamákban és fiatal szülőkben egyaránt gyakran felvetődik a kérdés: Hogy is működik majd? A biztos pont mi vagyunk, mi ismerjük a választ kérdéseitekre.

Írjatok bátran: szulosegitoszolgalat@topferbabavilag.hu

Táplálkozási terv

A Töpfer táplálkozási terve nemcsak a legújabb tudományos eredményeket foglalja magába, hanem a képzett alkalmazottainak tapasztalatait is, akik maguk is szülők. Itt olvashatod el, hogy milyen életszakaszban milyen táplálkozás a legjobb a baba számára.

Táplálkozási terv

Terhesség: a legjobb alkalom az egészséges étrendre

A várandósság kezdetén sok kismama gondolja úgy, hogy tudatosabban kell étkeznie. Ez felveti a kérdést: Mire kell figyelnem a terhesség alatt?

Töpfer Babynahrung

Kettő helyett enni?

A terhesség során az anya a saját tápanyagcseréje révén gondoskodik a gyermekről. Ugyanakkor fokozott energiabevitelre csak módjával, és mindössze a terhesség 4. hónapjától kezdve van szükség. Például ha megeszel pluszban egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret sajttal és paradicsommal, máris lefedted aznapra a megnövekedett energiabeviteledet. Ugyanakkor a szervezetnek lényegesen több különféle tápanyagra van szüksége, mint a terhességet megelőzően. Ezt a szükséget különféle zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű termékek étrendbe iktatásával tudod elérni. Ehhez kiegészítésképp számos kalóriamentes / kalóriaszegény ital és zöldségalapú étel közül választhatsz. A legjobbak az állati eredetű ételek, azok is módjával, és leginkább a tej/tejtermékek, az alacsony zsírtartalmú hús és húskészítmények, valamint a halak. Zsírokon belül a telített zsírsavakat is fogyaszthatod, de csak visszafogott mennyiségben; ugyanez vonatkozik az édességekre és a rágcsálnivalókra.

Folsav, jód és vas

A várandós kismamáknak természetesen nagyobb mértékben van szükségük egyes tápanyagokra, mint máskor. Ilyenkor a kiegyensúlyozott étrend ezeknek a tápanyagoknak a nagy részét megadja. A jód és a folsav két olyan elem, amelyet csupán táplálkozással nem tudsz magadhoz venni. Ezért már a gyermek tervezésekor, majd várandós kismamaként egészen az első trimeszter végéig folsav tablettát kell szedned. Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű jód legyen az étrendedben a várandóságot megelőzően és az alatt is. A jódozott só, vagy a jódozott sóval készített ételek, tengeri hal heti két alkalommal, valamint tej és tejtermékek megfelelő mennyiségű jódforrást biztosítanak.Tekintve, hogy gyermek és gyermek között jelentős különbségekkel számolhatunk, a folsav, jód és vas táplálékkiegészítőkként történő fogyasztásával kapcsolatban konzultálj a gyermekorvosoddal.

Az allergia megelőzése – lehetséges?

Bár az allergiás megnyilvánulásokat teljes mértékben nem lehet kiküszöbölni, egyszerű intézkedések révén csökkenthetjük a gyermeknél az allergia kockázatát, vagy késleltetni tudjuk az allergiás zavarok kialakulását. Amennyiben a terhesség alatt változatos és kiegyensúlyozott az étrended, az már segít visszaszorítani az allergia kialakulását a gyermekednél. A kiegyensúlyozatlan étrend nem tartalmaz elegendő mennyiséget bizonyos tápanyagokból. Nem feltétlenül segít, sőt nem is ajánlott bizonyos ételeket az allergia megelőzése érdekében elhagyni, mint például a tehéntejet vagy a tojást, amelyek gyakran idéznek elő allergiás reakciókat. Arról viszont van bizonyíték, hogy az allergiás zavarok kisebb valószínűséggel fordulnak elő, ha az anya terhessége és a szoptatás ideje alatt rendszeresen fogyaszt halat. A szakértők heti kétszeri halfogyasztást javasolnak; ezek közül az egyik magas zsírtartalmú halnak kell lennie, mint a hering, a makréla, a lazac vagy a szardínia.