tanácsadás szülőknek

Várandós kismamákban és fiatal szülőkben egyaránt gyakran felvetődik a kérdés: Hogy is működik majd? A biztos pont mi vagyunk, mi ismerjük a választ kérdéseitekre.

Írjatok bátran: szulosegitoszolgalat@topferbabavilag.hu

Táplálkozási terv

A Töpfer táplálkozási terve nemcsak a legújabb tudományos eredményeket foglalja magába, hanem a képzett alkalmazottainak tapasztalatait is, akik maguk is szülők. Itt olvashatod el, hogy milyen életszakaszban milyen táplálkozás a legjobb a baba számára.

Táplálkozási terv

Az alkalmazkodási időszak: hirtelen hárman lettünk

Csakúgy, mint a terhesség során, a babával töltött első hetek a legtöbb családnál tele vannak várakozással, de bizonytalansággal és a lestrapáltság érzésével is. Mindez normálisnak mondható, hiszen a tested ismét egy nagy alkalmazkodási folyamaton megy keresztül, és ez mindenféleképpen befolyással van az érzelmi egyensúlyodra. Nemsokára meg fogod látni, hogy a dolgok nem is olyan rosszak, és hogy nem maradtál egyedül a bizonytalanságaiddal és a problémáiddal.

A test igazodik a babához.

A terhesség alatt testedet egy cél vezérelte: A méhedben növekvő lény a lehető legjobban érezze magát. A baba megszületését követően a testnek ismét át kell alakulnia: a terhességi hormonokra nincs többé szükség. Ez szinte kézzelfoghatóvá válik a kismama számára hőhullámok és hidegrázások révén. Pár hét eltelte után azt fogod észrevenni, hogy az átállás sima és a test nemsokára ismét a régi önmagaként tud létezni. Tipp: Támogasd a szervezetedet ebben az átalakulásban, és még a várandóság alatt érdeklődj szülés utáni tornagyakorlatokkal kapcsolatban. Nem csak a testgyakorlás miatt érdekes ez, hanem azért is, mert itt találkozhatsz más anyukákkal és akár még barátságok is szövődhetnek.

A kezdeti nehézségek teljesen természetesek

Meglehet, hogy a szülést követő pár napig folyamatosan sírni van kedved, vagy a kiborulás határán érzed magad.  Ezt nevezik „szülés utáni depressziónak”. Meglehet, hogy teljesen felkészületlenül ér ez az időszak, hiszen nem sokkal azelőtt még izgatott és boldog voltál, tele büszkeséggel. Semmi pánik: a szülés utáni depresszió annyira gyakori, hogy már szinte mindennapos jelenségként írhatjuk le. Úgy tartják, hogy a kismamák testen belüli hormonális változásai felerősítik ezeket az érzelmeket. Az adrenalinszint nagyon alacsony, a terhességi hormonok visszavonulnak, és a szervezeted felkészíti magát az anyatej termelésére. Érzelmi hullámvasutazást tapasztalhatsz, az is megeshet, hogy a gyermeked iránti felelősségérzet hengerel le téged. A szülés utáni depresszió magától el fog tűnni a következő néhány napban. Ha eleget pihensz és a barátok-családtagok segítenek, nemsokára jól fogod érezni magad a bőrödben. Ugyanakkor ha a gyermeked születését követő egy hónappal is letörtnek érzed magad, meglehet, hogy a szülés utáni depresszió hatalmába kerített. Ha úgy érzed, hogy ez áll fenn, vedd fel a kapcsolatot a szülésznővel vagy az orvosoddal, akik segíteni fognak és tanácsokkal látnak el.